روش طیف سنجی جذب اتمی شعله (Flame Atomic Absorption Spectroscopy) که اغلب به اختصار آن را با FAAS نشان می دهند، تا کنون متداول ترین روش اندازه گیری مقادیر کم (Trace) فلزات بوده است.
اصول طیف سنجی جذب اتمی شعله
اساس و اصول این روش مشابه تمام روش های طیف سنجی جذب اتمی است. نوع اتمی کننده در FAAS، یک شعله گازی ست. معمولا از مخلوط هوا و استیلن برای شعله استفاده می شود که دمای لازم (بالاتر از 2000toc) برای اتمی شدن بیش از 30 عنصر را فراهم می کند. برای عناصری مانند تیتانیوم (Ti)، وانادیوم (V) و آلومینیوم (Al) که اکسیدهای پایداری دارند از شعله هایی نظیر استیلن و نیتروزاکساید (N2O) که دمایی حدود 2500toc را ایجاد می کنند، استفاده می شود. امکان دستیابی به دماهای بالاتر از 3000toc نیز با به کاربردن مخلوط استیلن و اکسیژن وجود دارد، اما چندان متداول نیست.
نمونه باید به صورت محلول باشد و نمونه های جامد نیز با روش های آماده سازی نمونه مانند هضم اسیدی یا ذوب قلیایی به صورت محلول در می آیند. محلول آماده شده توسط یک مهپاش (Nebulizer) به صورت قطرات ریز به درون شعله افشانده می شود. به علت گرمای زیاد شعله، مراحل حلال زدایی، تبخیر و تفکیک مولکول های موجود درمحلول به اتم های آزاد با سرعت زیاد صورت می گیرد. کارایی کم نمونه برداری ( بخش قابل ملاحظه از نمونه، از مهپاش خارج می شود) و زمان ماند کم اتم های آزاد در مسیر نوری در شعله، حساسیت روش را در مقایسه با روش های دیگر کاهش می دهد. آشکارساز معمول در FAAS شعله PMT است.
نکات آنالیزی
- حساسیت نسبتا خوبی برای بیش از 65 عنصر مختلف فلزی دارد.
- دستگاه ساده ای ست و اپراتوری آن آسان است.
- دقت،صحت، تکرارپذیری خوب و سرعت بالایی دارد (خطای نسبی کمتر از 1%).
- حد تشخیص این روش برای بیشتر عناصر در محدوده (μg/mL) یا (mg/L) یا ppm است.
- امکان آنالیز همزمان چند عنصری در طیف سنجی جذب اتمی شعله وجود ندارد.
- به دلیل محدودیت های قانون بیر-لامبرت محدوده خطی غلظتی کمی دارد بنابراین در بسیاری از آنالیزها نیاز به رقیق سازی نمونه ها وجود دارد.
- مصرف زیاد نمونه
- نمونه باید به صورت محلول باشد و آماده سازی نمونه تخریبی ست.
- این روش حساسیت مناسبی برای اندازه گیری غیر فلزات، و فلزات لانتانیدها و اکتنیدها ندارد.
2 Comments
نظرات بسته شده است.